Flasice za bebe


Šest najvećih proizvođača flašica za bebe prestali su da prodaju svoje proizvode Americi, jer sadrže štetni Bisfenol A (BPA), hemikaliju koja se koristi za proizvodnju plastike i za koju su istraživanja pokazala da može ozbiljno ugroziti zdravlje dece.

Proizvođači Avent, Disney First Years, Gerber, Dr. Brown, Playtex i Evenflow su doneli odluku da dobrovoljno povuku iz prodaje bebi flašice sa štetnim bisfenolom A na preporuku državnog tužioca iz Konektikata, koji je svoju odluku obrazložio nizom istraživanja koja su potvrdila štetni uticaj Bisfenola A na reproduktivno zdravlje dece, kao i na njihov neurološki i imuni sistem.

Šta je Bisfenol A?
Bisfenol A - ili BPA je hemikalija koja se veoma često koristi u proizvodnji čvrste plastike da bi se sprečilo lomljenje. Bisfenol A je u komercijalnoj upotrebi od 50-tih godina prošlog veka i nalazi se u mnogim predmetima koji su u svakodnevnoj upotrebi, kao što su plastične flaše, posude za podgrevanje u mikrotalasnim pećnicama, konzerve i limenke, naočare za sunce i CD-i. Na osnovu sprovedenih istraživanja smatra se da Bisfenol deluje na isti način kao ženski hormoni što posebno utiče na plodnost i seksualno ponašanje.Nema komentara:

Objavi komentar